< terug naar nieuwsoverzicht

Jaap-Buis-artikel
13 september 2021
Artikel Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

Circulaire verpakkingsconcepten voor bloemen

Bloemen worden over de hele wereld getransporteerd, vanaf kwekers in Nederland en het buitenland, naar tussenhandelaren, bloemisten, supermarkten en consumenten. Tijdens dit proces worden de bloemen meerdere malen opnieuw verpakt. Circular Plastics zag dat verpakkingen in elke stap maar eenmalig worden gebruikt en ging op zoek naar een circulair verpakkingsconcept.

In Aalsmeer, het kloppend hart van de bloemensector in Nederland, staat het kantoor van Circular Plastics. In hun showroom is een groot assortiment van verpakkingsmateriaal voor bloemen uitgestald, van fusten en kratten tot folies en bloempotten. Jaap Buis, een van de oprichters van Circular Plastics, is al vele jaren werkzaam in deze sector. Buis is werkzaam bij Fresco Flowers, als hij wordt uitgedaagd om op de Christmas World-beurs een nieuw verpakkingsconcept te presenteren. Hiervoor werd de Eco Flowerbag ontwikkeld, een herbruikbare draagtas voor bloemen. Kort daarna raakt hij in gesprek met Henk Kras van Kras Recycling. Die zag de draagtas voor bloemen en stelde voor om samen te werken en te kijken of deze van gerecycled materiaal kon worden gemaakt. Daarnaast werd Johan Thans betrokken bij het project voor de productontwikkeling. Met de achtergrond van Buis in de bloemensector, de kennis van Kras over recycling en de expertise van Thans op het gebied van spuitgieten en de ontwikkeling van meermalige klapkratten, was Circular Plastics geboren én is het assortiment de afgelopen jaren flink uitgebreid.

Eenmalige kartonnen dozen

Buis vertelt over het verpakkingsproces van de bloemen: “Veel bloemen komen vanuit het buitenland, bijvoorbeeld uit Kenia, naar onze veiling in Nederland. Als bloemen worden vervoerd van de kweker naar de tussenhandelaar, worden ze meestal verpakt in een kartonnen doos. Deze dozen worden vaak maar twee dagen gebruikt. Het karton is vochtig en vies geworden en wordt weggegooid en gerecycled. Dat kan duurzamer!”, dacht Buis. “Een papiervezel kan ongeveer zeven keer worden gerecycled, daarna worden ze te klein om er nog nieuw karton van te maken. Daarom zijn wij opzoek gegaan naar een herbruikbare oplossing.”

Drieluik 1

Herbruikbare boxen

Circular Plastics focust zich op verpakkingen die door de kwekers en tussenhandelaren worden gebruikt. Bloemen worden vervoerd in dozen op pallets en op karren, met vliegtuigen, treinen, schepen en vrachtwagens. Circular Plastics heeft voor drie types kartonnen dozen een herbruikbare variant van gerecycled kunststof ontwikkeld. Het gerecyclede kunststof komt bij Kras Recycling vandaan en is grotendeels afkomstig van plastic afval verzameld bij Europese retailers en bloemenveilingen. Dit plastic afval wordt onder andere ingezameld met de zogenoemde ‘Circular Bag’, die Circular Plastics met distributeur Paardekooper bij kwekers, tussenhandelaren en bloemisten neerzet. Dit afval wordt opgehaald door Kras Recycling en gerecycled in Nederland of Kosovo. Het recyclaat wordt door Naber Plastics en Corplex gebruikt om de boxen van te maken.

Circular plastics gerecycled kunststof

“Alle boxen zijn na gebruik in te klappen, zodat ze in platte toestand kunnen worden teruggestuurd naar de teler, die ze dan opnieuw kan vullen. Het retourneren kost natuurlijk ook ruimte en geld, maar soms moet je bepaalde concessies doen om duurzamer te worden”, geeft Buis aan.

Drie circulaire bloemenboxen
FECT BOX: Deze grote box past precies op een Deense kar die in de bloemensector wordt gebruikt. De box is gemaakt van gerecycled PP met behulp van de spuitgiet techniek. “In september wordt deze FECT BOX getest door de drie launching partners: Heemskerk, van der Plas, Celdomy, vertelt Buis.
ORBIZZ: Een kleiner formaat van de FECT BOX, die precies op een pallet van 100 x 120 cm past. Buis: “Ook in deze box zit een speciaal afwateringssysteem, dat ervoor zorgt dat het water wegloopt en dat het water, wanneer je kratten stapelt, niet in de krat daaronder stroomt.”
ECO FLOWERBOX: Dit is de nieuwste box die Circular Plastics heeft ontwikkeld. Een lichte box, die de kartonnen doos goed kan vervangen. Deze verpakking is gemaakt van coëxtrusie-platen – gemaakt van gerecyclede bloemenhoezen – en van spuitgiet-onderdelen, die aan elkaar zijn gesmolten. “Dit is een unieke techniek van twee verschillende methoden om kunststof te maken, die zelden wordt gebruikt. De coëxtrusie-platen hebben de vorm van golfkarton, wat de box erg licht en ultra sterk maakt.”, zegt Buis.


Van links naar rechts: FECT BOX, ORBIZZ, ECO FLOWERBOX

Circular Plastics onderzoekt ook de mogelijkheden voor een track and trace systeem voor de kunststof boxen, want dat is met kartonnen dozen niet mogelijk. “Bij meermalige fusten is het van belang dat er een betrouwbare emballageregistratie wordt gevoerd. Hiervoor worden gesprekken gevoerd om nieuwe blockchain technieken toe te passen” legt Buis uit.

Traditionele markt

Naast dozen worden er ook kunststof hoezen gebruikt in de bloemensector. Bij de kweker worden de bloemen in een kunststof hoes gedaan. Deze hoezen worden bij de tussenhandlaar verwijderd en vervangen door een hoes die de afnemer wenst. De hoezen zijn gemaakt van virgin plastic. “Het is toch zonde dat deze hoezen van virgin plastic maar kort worden gebruikt”, vindt Buis. Daarom maakte hij de hoezen van honderd procent gerecycled PP. “Helaas hebben we in de bloemsector te maken met een zeer traditionele markt en stonden afnemers hier niet voor open. Ze vonden de hoes te veel op een vuilniszak lijken, omdat deze niet meer transparant was. Ik had al twintig ton laten produceren, maar kon deze niet slijten. Deze hoezen hebben we toen opnieuw gerecycled”, vertelt Buis. Hij onderzocht wanneer het nog wel acceptabel was voor afnemers en kwam uiteindelijk uit op veertig procent recyclaat. Zo kan toch nog een bepaalde transparantie worden gegarandeerd.

Drieluik 2 bloemenhoezen

Wellicht moeten de traditionele opvattingen in de markt straks tóch wijken voor veranderende wet- en regelgeving. In Engeland is het vanaf 2022 niet meer toegestaan om volledig virgin kunststof te gebruiken voor bloemenhoezen. “We zien de vraag naar hoezen met gerecycled content toenemen. Wellicht volgen dergelijke maatregelen straks ook in andere landen, net zoals de SUP-richtlijn voor plastic bordjes, bestek, verpakkingen, enzovoorts. Dat is een positieve ontwikkeling”, vindt Buis.

Naast verpakkingen voor bossen bloemen, heeft Circular Plastics ook gekeken naar bloempotjes en dan vooral naar de kaartjes die in het potje worden geprikt en informatie geven over de plant en de verzorging. Buis: “De potjes zijn vaak gemaakt van PP en de kaartjes waren voorheen van PVC, een verstorende factor in het recyclingproces. Wij hebben gezorgd dat zowel de potjes als de kaartjes van (gerecycled) PP worden gemaakt, wat de recycling ten goede komt.”

Drieluik 3 plantenpotjes

Toepasbaarheid in andere sectoren

Circular Plastics focust zich nu met name op de bloemensector, maar experimenteert ook al in de bouw en infra. “Samen met bouwbedrijf HSB kijken we hoe boxen van gerecycled materiaal kunnen dienen om bouwmaterialen aan te leveren op de bouwplaats en af te voeren met bouwafval, wat dan ook weer kan worden gerecycled”, vertelt Buis. Daarnaast worden ook testen gedaan met beschoeiing van gerecycled plastic langs sloten. Een ander voorbeeld is een samenwerking met Lamme. Zij reinigen textiel uit de luchtvaartindustrie en verpakken het ‘schone goed’, zoals fleece dekens en kussentjes, in plastic. Buis: “Hiervoor is een circular model ontwikkeld. Met de Circular Bag wordt het plastic verzameld in het vliegtuig en van het plastic wordt weer gerecycled folie gefabriceerd voor gereinigde dekens. Dit najaar vinden de eerste testen plaats bij Transavia.” Samen met verpakkingsbedrijf Paardekoper kijkt Circular Plastics ook naar mogelijkheden om voor de e-commerce sector herbruikbare verzendverpakkingen te ontwikkelen. “Misschien wordt dat de volgende stap”, zegt Buis.

Herbruikbare verzenddozen

Samenwerken met experts
Buis: “Duurzaamheid wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Er is vanuit diverse branches dan ook de wens om van hun logistieke keten een gesloten kringloop te maken. Maar waar is winst te behalen? En hoe pak je dat op een goede manier aan? Circular Plastics helpt bedrijven daarbij. We zien dat het werkt om met experts samen te werken en samen te zorgen voor een gesloten systeem. Zo heb en houd je zicht op wat erin gaat en dus ook in de keten blijft.”

De alliantie bestaat uit uiteenlopende bedrijven, van verpakkingsproducenten en recyclers, tot transporteurs en containercentrales. Steeds meer bedrijven sluiten zich aan; ze dragen ieder vanuit hun expertise bij om het circulaire concept verder te ontwikkelen. “Circular Plastics werkt aan innovatieve en duurzame oplossingen die zorgen voor minder verpakkingsafval en meer recyclebare verpakkingen. En hoe doen we dat? Nou met elkaar!”, besluit Jaap Buis.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.