Haven 45
1131 EP Volendam
Op woensdag 24 april heeft het Europees Parlement nieuwe maatregelen aangenomen om verpakkingen duurzamer te maken en verpakkingsafval in de EU te verminderen. De wet, die tot doel heeft om de voortdurend groeiende afvalberg aan te pakken, interne marktregels te harmoniseren en de circulaire economie te bevorderen, werd goedgekeurd met 476 stemmen voor, 129 tegen en 24 onthoudingen.
De regels, die voorlopig zijn overeengekomen, omvatten doelstellingen voor vermindering van verpakkingen (5% voor 2030, 10% voor 2035 en 15% voor 2040) en vereisen dat EU-landen met name de hoeveelheid plastic verpakkingsafval verminderen. Om onnodige verpakkingen te verminderen, wordt een maximale lege ruimteverhouding van 50% vastgesteld voor gegroepeerde, transport- en e-commerce verpakkingen. Fabrikanten en importeurs moeten er ook voor zorgen dat het gewicht en het volume van verpakkingen worden geminimaliseerd.
Bepaalde soorten eenmalige plastic verpakkingen worden verboden vanaf 1 januari 2030. Hieronder vallen verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken die in cafés en restaurants worden gevuld en geconsumeerd, individuele porties (bijv. kruiden, sauzen, room, suiker), miniverpakkingen voor toiletartikelen en zeer lichte plastic draagtassen (onder 15 micron).
Om nadelige gezondheidseffecten te voorkomen, omvat het een verbod op het gebruik van zogenaamde “eeuwige chemicaliën” (per- en polyfluoralkylstoffen of PFAS) boven bepaalde waardes in verpakkingen voor voedsel.
Specifieke hergebruiksdoelstellingen voor 2030 zijn voorzien voor verpakkingen van alcoholische en niet-alcoholische dranken (behalve bijv. melk, wijn, gearomatiseerde wijn, sterke drank), transport- en verkoopverpakkingen, evenals gegroepeerde verpakkingen. Lidstaten kunnen onder bepaalde voorwaarden een afwijking van vijf jaar verlenen van deze vereisten. Eindverdelers van dranken en afhaalmaaltijden moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hun eigen bekers en bakjes mee te brengen. Ze zullen ook verplicht zijn om tegen 2030 te streven naar het aanbieden van 10% van de producten in een herbruikbare verpakkingen.
Onder de nieuwe regels moet alle verpakking (behalve voor lichtgewicht hout, kurk, textiel, rubber, keramiek, porselein en was) aan strikte criteria voldoen om recyclebaar te zijn. Maatregelen omvatten ook minimale doelstellingen voor het gerecycleerde gehalte van plastic verpakkingen en minimale recyclingdoelstellingen naar gewicht van verpakkingsafval. Tegen 2029 moet 90% van de eenmalige plastic en metalen drankverpakkingen (tot drie liter) apart worden ingezameld (via statiegeldsystemen of andere oplossingen die ervoor zorgen dat de inzamelingsdoelstelling wordt gehaald).
De Raad moet de overeenkomst ook formeel goedkeuren voordat deze in werking kan treden. Maar gezien het aantal voorstemmers is dit een kwestie van tijd. Met het aannemen van deze wetgeving reageert het Parlement op de verwachtingen van burgers om een circulaire economie op te bouwen, afval te vermijden, niet-duurzame verpakkingen uit te faseren en het gebruik van eenmalige plastic verpakkingen aan te pakken.
Benieuwd hoe jij binnen jouw organisatie onnodig gebruik van plastic kunt terugdringen en jouw afval verzamel-, sorteer- en recyclecapaciteit kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij samen met onze partners streven naar een circulaire toekomst!
Haven 45
1131 EP Volendam