De soep wordt heet gegeten, maar niet meer met borden en bestek van wegwerpplastic. Vanaf 3 juli 2021 geldt in de EU namelijk een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden wattenstaafjes en ballonstokjes. Lees wat er gaat veranderen en wanneer.
Op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie hebben in december 2018 een akkoord gesloten om de plasticsoep tegen te gaan. Het akkoord bevat verschillende maatregelen, waarvan de eersten op 3 juli 2021 ingaan. Sommige plastic wegwerpproducten zijn vanaf dan verboden. Daarnaast krijgen een aantal producten een verplichte markering. Ook gaan producenten van wegwerpplastic meebetalen aan afvalverwerking. Onderstaande infographic geeft informatie over de ingangsdata van de verschillende maatregelen.
Je mag producten waarvoor een verbod geldt vanaf de dag dat het verbod ingaat niet meer op de markt brengen. Oude voorraden mag je na de ingangsdatum nog wel opmaken. Het verbod geldt ook voor producten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bioplastic. De meeste verboden gaan in op 3 juli 2021. Op 3 juli 2024 komt er nog een verbod bij. Vanaf dat moment zijn losse doppen niet meer toegestaan en zitten deze vast aan de fles. Wanneer je voorraden op zijn, moet je op zoek naar alternatieven.
Produceer jij plastic wegwerpproducten en wordt markering op een of meerdere producten verplicht? Dit betekent dat op bijvoorbeeld een koffiebeker vermeld staat dat de beker kunststof bevat en in welke afvalbak hij na gebruik thuishoort. Tot slot moet de markering informatie geven over de schadelijke effecten van zwerfafval.
UPV staat voor uitgebreide producenten verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je als producent van wegwerpplastic meebetaalt aan het inzamelen van het afval en het opruimen van zwerfafval. De UPV gaat vanaf 5 januari 2023 stapsgewijs in. Regels over de uitvoering worden nog uitgewerkt.
Bekijk ook de antwoorden op de veelgestelde vragen over wegwerpplastic of maak gebruik van de beslisboom Single Use Plastics.
Op termijn komt de Europese commissie met meer maatregelen. Zo moet 25% van frisdrank- en waterflessen vanaf 2025 gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Vanaf 2030 wordt dat 30%. De precieze ingangsdatum en invulling van deze regels zijn nog niet bekend.
De maatregelen om de plastic soep tegen te gaan hebben impact op zowel de consument als het bedrijfsleven. De verpakkingsindustrie en producenten van plastic producten moeten op zoek naar duurzamere en innovatieve alternatieven. Consumenten moeten bewuster worden van de gevolgen van zwerfafval en de plastic soep. Daarom hebben de EU lidstaten met elkaar afgesproken om campagnes te voeren.
Met de maatregelen die de Europese Commissie voor ogen heeft zal niet alleen de plastic soep verminderen. Ook verwachten zij dat de maatregelen goed zijn voor 3,4 miljoen ton CO2-reductie. Daarnaast wordt een besparing van 6,5 miljard verwacht door verduurzaming en hergebruik van producten.
De Nederlandse overheid neemt aanvullende maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Per 1 juli 2021 komt er een statiegeldsysteem voor kleine plastic drinkflesjes. Op flesjes van minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld. Producenten van de flesjes zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven hoeven de flesjes niet in te zamelen. Per 31 december 2022 komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes voor frisdrank, water en bier. Hoe en waar je de blikjes in moet leveren is nog niet bekend. Horeca en kleine verkopers hoeven geen blikjes in te nemen.
Bron: artikel KVK klik hier.